21.08.2007

Dünyanın sorunu, dünyanın sonu

12 yorum:

loungetime dedi ki...

Bunu bende bilmiyorum. Çok geç olmadan herkes elinden geldiğince bir şeyler yapmalı

Cocukla Cocuk dedi ki...

aynı soruyu bende surekli soruyorum etrafımdakilere, sürekli anlattığım kişiler arasındaki duyarsızlar karşısında ise iyice geriliyorum. Arkadaşlarını yolculukta tanımakla ilgili bir deyim var ya, buna yeni bir şey daha eklemek gerek, küresel ısınma karşısında verdiği tepkilerde bir parametre olmalı,arkadaşlar arasında.

pinomino dedi ki...

Kimsenin bu konuda duyarlı davranacağına inanmıyorum malesef, çünkü insanlar tükettikçe mutlu oluyor.. herşeyin hazırına, "kullan at " ürüinlere
öyle bir alışmışlar ki dünyayı da bu şekilde algılıyorlar Bembicimmm..

ipek dedi ki...

Bengi, Pino sizleri tanıdıkça "hiç olmazsa birileri daha var" dedim kendime ve karamsarlığımı dağıtmaya çalıştım. Ama olmuyor, çok azız ne yazık ki.
Ve Pino yaklaşımın o kadar doğru ki; tükettikçe mutlu oluyor, harcadıkça haz alıyoruz.

bembi dedi ki...

bence de yapmalı. ama elinden gelenin yarısını bile yapmıyorlar bence loungetime..

çok haklısın cocuklacocuk! aynen, bu durumda etrafındaki insanların tüm canlıların hayatına nasıl değer verdiğini veya boşverdiğini görebiliyorsun!

malesef ben de inanmıyorum sevgili Pino.. çook da umutsuzum. uygarlığın bu noktaya gelmesine insanın yok etme içgüdüsü sebep olmuş diye görmüştüm bir belgeselde. yoksa yunan ve mısır gibi elektriksiz ve petrolsüz devam edebilirdi uygarlıklar..

ben de öyle sevgili acemiaşçı! en azından şuan bir kişi olmadığımı biliyorum! bu bile bana güç veriyor. gerçi tasarruf yaptığımız sular da iş yerlerinin içine aktı ama olsun :(

Deniz dedi ki...

Kadınlar bu konularda daha duyarlı. Çocukları da bilinçlendirecek kişiler anneler-kadınlar. Herkese pay düşüyor, haklı bilinçlendirmek için daha fazla uayarıcı-bilgilendirici tv programları yapılabilir. Yada ne bileyim Şehrazat Onur ile birlikte bir artıma yada geri dönüşüm tesisi yapabilir :) Adama baksana Manisada 6 tane yangını çıkaran adam, keçilerini satmak için yakmış ormanı. Yakmış ki keçiler yiyecek bulamasın, abisi de satsın onları da parasını kırışsınlar... nedeni ne olursa olsun ormanı yakanın kendi canı yanmalı.

bembi dedi ki...

bu gerçek mi deniz?? yani böyle bir insan yaşıyor, bunu yapıyor ve yaptığı yanına kar kalıyor?! inanamıyorum!! o ağaçların, bitkilerin ve oramandaki hayvancağızların katili olarak umarım o da cehennemin dibinde yanar!!

Adsız dedi ki...

Neden çok az insan ciddiye alıyor biliyor musunuz?

Çünkü bu tehlikeye çok az insan sebep oluyor da ondan.

Bir şey olduğu da yoktur varsanız baksanız. Şu anda sebebini bilemediğimiz bir nedenden kamuoyu çalıştırılıyor bu konuda ama eminim sebebi çevre değildir.

Bir de, odamda yaktığım ampulün çevreyi kirlettiğine ya da dünyayı ısıttığına hiç inanmıyorum. Öyle olsa geçmiş yüzyıllara kadar yakılan mumların, gaz lambalarının şimdiye kadar kıyameti kopartması gerekirdi.

Duyarsız gibi görünebilirim sizin tarafınızdan ama öyle olmadığımı da ayrıca belirtmek istiyorum. artık ister inanın ister inanmayın.

bembi dedi ki...

Hiç bir elektrik santralinin önünden geçtiniz mi yorumcu? Geçseniz, çıkardığı dumanları görseniz, evdeki ampülleri ekonomik ampüle çevirir, elektronik eşyalarınızı standby konumunda bırakmazdınız, emin olun :) herkesin minik katkıları olursa, damlaya damlaya göl olur ;)

Adsız dedi ki...

Ben de onu diyorum işte bembiciğim, o külüstür elektrik santralleri dururken ben de ampulümü sökmem. Çünkü çevreyi asıl kirleten maalesef onlar ve insanlar nükleer santrale karşı çıktıkça da bize bu müstehak. nükleer enerji bildiğim kadarıyla en temiz enerji üretme yöntemlerinden biri ama bize öyle empoze edildi ki radyasyon bombası var sanki içinde.

O çevreyi kirleten devler kapatılsın, daha yetmezse o zaman ben sökerim ampulümü. anlatabiliyorum değil mi? Ama şunu da ekleyeyim, eşyalarımı eskiden beri stand by konumunda bırakmayı sevmem.

Duyarlılıksa "şu anda" size ve bana sıranın gelmesine daha çok var. Ama kömürle elektrik üreten bir santraliniz varsa onu bilemem tabii.

zaten bir de şunu unutmamak lazım bembi: şu anda ağzımızdan düşmeyen küresel ısınma nanesi de aslında sadece bir teori ve henüz kanıtlanmadı. akıllının biri kuyuya taş attı biz de çıkaramıyoruz. dünyada kim bilir ne zamandır buzullar eriyordu yavaş yavaş ama şimdiki teknolojimiz yetiyor bunu anlamaya belki, ya da ısınmada doğal faktörler de vardır. 2006 kışını düşünün, son bilmem kaç yılın en soğuk kışıydı değil mi? Eee... 1 senede ısınacak hali yok herhalde dünyanın. Dönemlik, geçici fazladan bir ısınmanın olduğunu düşünüyorum efendim.

bembi dedi ki...

wyorumun için teşekkür ederim yorumcu :) küresel ısınmanın nasıl ispatlandığına dair uzun bir belgesel izlemiştim cnn turk'te. yine de umarım dediğin gibi sadece bir varsayım olarak kalacaktır :)

Adsız dedi ki...

Rica ederim bembi, umarım ben haklıyımdır yoksa siz haklıysanız sonumuz yaklaştı demektir. :)

bu arada aklıma gene bir şey geldi, değinmeden edemeyeceğim. Bakın -mutlaka duymuşsunuzdur- ineklerin küresel ısınmaya katkıları olduğunu ve -bence amacını şu anda bilmediğim bir amaç için uydurulan- küresel ısınmanın %4'ünün ineklerden kaynaklandığını düşünmemiz bile sanki bu işte bir iş var diye düşündürüyor. Çünkü sanıyorum geçmişteki inek nüfusu bugünkü inek nüfusundan herhalde çok daha fazladır, o halde geçmişte bu oran daha fazladır falan filan.

Yani tamam "hiçbir şey yok" diyemeyiz ama telaşa da kapılmamalıyız diye düşünüyorum. Allah sonumuzu hayır etsin ne diyeyim.